Iubesc pasarile de curte si, pe langa cele pe care le cresc in "rasa pura", mai am alte cateva din diverse specii. Studierea comportamentului lor m-a pasionat dintotdeauna si mereu am alocat ore intregi pe a le observa in cele mai mici detalii.
Este o bibilica țărănească, comuna. Bibilicile nu au rase ci doar varietăți de culoare sau greutate. Probabil aveți bibilici de carne (cumpărate ca pui de o zi, importați din Italia) care oua bine și au o greutate mare. Pot cădea și acelea cloști dar le trebuie lăsate oua multe in cuib și cuibul sa fie ascuns, cat mai ferit.
Mulțumesc! Crescător bun incerc sa fiu. Fotograf bun nu sunt cu siguranță. Iar acum sunt chiar unul foarte slab pentru că nu mai am aparat foto performant și fac cu telefonul. : Daca
Asta a mea este cea mai cuminte bibilica din cate exista.
Desi este batrana, oua inca foarte bine si, la sfarsitul verii, intotdeauna cade closca.
Cloceste ca la carte.
Judecand dupa forma barbitelor aveti din ambele sexe insa, acest aspect poate insela.
Cred ca am mai zis dar repet, forma barbitelor si a coifului, talia, pozitia corpului, zona cloacala etc., te pot ajuta cumva sa iti dai seama de sexul bibilicilor insa, toate acestea te pot insela in cazul unora dintre exemplare.
Cea mai simpla metoda de sexare a bibilicilor este sa le asculti. Vocea este cea care le sexeaza fara sa dea gres vreodata.
Este a doua oara cand cloceste anul asta.
Daca nu o las sa cloceasca si ii stric cuibul, o perioada dupa aceea imi sparge ouale din toate cuiburile unde gaseste.
A mea aia lavender a clocit o saptamana dar nu am lasat-o si acum a inceput iar sa oua... credeam ca nu mai oua deloc anul asta.
Am patit si eu exact asa cu cealalta de carne sa sparga si sa manance toate ouale... acum i-am "accesorizat" o pereche de ochelari si i-am rezolvat dosarul :)
Unele poze sunt destul de vechi si o parte din pasari nu mai sunt.
Insa, chiar si asa, spre exemplu Fazanita are peste 8 ani, am o leseasca de vreo 6 parca (nu-mi mai amintesc exact) si asa mai departe. Si bibilica este destul de batrana.
Pasarile acestea batrane au rol mai mult de animale de companie. Nu ma intereseaza daca mai oua sau nu.
Unii ii spun rasa altii ii spun hibrid. Indiferent care o fi adevarul, Kabir este o gaina mare (deci care se incadreaza la rase grele) insa cu o productie deosebita de oua (ca rasele usoare). Franta si Italia produc astfel de gaini industrial si apoi exporta pui de 1 zi in toata Europa si nu numai.
In Romania a devenit foarte populara si usor usor pe la tara inlocuieste gaina traditioanala de curte.
Sunt niste gaini chiar deosebite (desi se zvoneste ca avicultorii europeni ar fi umblat putin pe la genetica pt. a le obtine).
Kabir se pare ca vine dintr-un cuvant din limbile arabe care inseamna "mare".
wow... pisoi adult sau pui?..
ps: eu am un vecin care are volieră în curtea găinilor; cred că-mi amintesc că mi-a spus cândva că a pierdut pui de porumbei neobișnuiți bine la zbor care, căzând la găini, au fost omorâți de acestea... pe vremea aia nu cred că se inventaseră kabirele sau, oricum, nu ajunseseră la noi...
Pisoi de vreo 5 saptamani.
Si as avea multe astfel de exemple cu gaini Kabir care au mancat pui de gaina pitica, boboci de rata, pui de porumbel (imi povestea un amic ca daca lasa usa volierei deschisa si intra kabirele la porumbei, adio pui in cuiburi).
Apetitul acestor gaini este nemasurat. Par flamande permanent indiferent cata hrana ar avea la dispozitie.
Interesant! Încep să devin îngrijorat. Tocmai am infuzat, anul ăsta, găinile de curte cu un hibrid mixt, care e posibil să fie kabir... Vedem ce o să iasă până la urmă... ale mele oricum se canibalizau și înainte...
Te rog sa ma crezi (si am cel putin un prieten user aici care poate confirma sau nu) ca, la Faverolles Salmon, la toti produsii mei le-am stiut exact atat tatal cat si mama.
Inclusiv la gainile de curte, in mare parte, stiu ambii parinti la puii obtinuti.
Fiecare gaina face oul intr-un anumit fel (marime, forma, culoare) si, urmarindu-le cu mare atentie, ajungi sa le cunosti cu adevarat.
Foarte tare! La "comune", unde fiecare e unică, e mai ușor să cunoști proveniența oului. Totuși, să păstrezi trasabilitatea fiecărui puiuț eclozat, de la faza de "1 zi" și până la maturitatea... cea mai matură, în condițiile unui șeptel atât de numeros... mi se pare o super-performanță!!!
Adevarul este ca inclusiv eu asteptam o astfel de zi. A fost superba. Am ajuns sa ne bucuram ca niste copii de o zi frumoasa cu soare.
Babuta chiar si-a incalzit oscioarele. Nu stiu cat o va mai duce dar momentan se tine binisor.
Italianul este singur pt. ca nu cresc aceasta rasa. Pe el l-am primit ca si cocos pt. gainile de curte. Nu-mi place deloc sa vad gainile jumulite de cocos pe spate si atunci pt. cele de curte am luat un cocos usor care sa calce fara greutate.
Acasa la mine, m-a ferit D-zeu de dihor. La bunica-mea, am patit-o de vreo 2 ori urat de tot.
In schimb, in 3 ani consecutiv, iarna, dupa prima zapada mare, mi-a venit vulpea in cate o noapte si mi-a luat, de fiecare data, aproape cate 10 pasari.
Atunci nu aveam caine la pasari desi cresc si caini ciobanesti romanesti. Acum am dus caine si nu am ami avut atacuri insa, chiar si asa, inchid pasarile noaptea pe timp de iarna cu ger si zapada mare.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.