3578 poze   316783 vizite
Albume
1 - CONTACT   Filmulete Youtube cu animalele mele1 - DE VANZARE2 - Poveste despre pasiune prietenie si colegialitate3 - Ciobanescul Romanesc Corb4 - Paza pasaretului   Caini5 - Câini de oi din comuna Rau Alb - Dambovita6 - Diverse   Gastele calugarite de la Skansen7 - Lucrari d-ale mele8 - Ratusca buclucasaA - GAINIA1 - Faverolles Salmon - Deutsche Lachshuehner - RASA MEA FAVORITA   Ani de munca cu Faverolles SalmonA2 - Pitice de CorbeancaA3 - Amintiri frumoase cu gainiA4 - Pitica hotarataB - GASTE - 2017   Gâște 2018 și 2019   Gaste 2020B1 - Gaste Embden - linie de productieB2 - Gaste Africane si ChinezestiB3 - Amintiri frumoase cu gaste   Mara - si ea o amintire frumoasaB4 - Gaste comuneB5 - Gaste indiene si calugarite plus alte speciiB6 - Consideratii personale asupra monogamiei gastelorB7 - Gâște Tula - Tula geese Tula Ganse   Gaste Tula 2021 - Tula geese Tula kampfganse Tula oieB8 - Gaste HolmogorB9 - Gasca romanesca autosexabilaC - RATE   C2 - Amintiri frumoase cu rateC1 - Rate lesesti - Warzenenten   ZburatoareaC3 - Rate pitice - Call duck - ZwergentenD - CURCIE - PORUMBEI   Amintiri frumoase cu porumbei   Articole cu si despre porumbei si rudele lor   Cafenii   Castanii de Craiova Craiovaer kastanienbrauner Tummler      Castanii de Craiova 2017   Ciungi de Bucuresti   Ciungi de Ploiesti   Gagii   Gusati Horseman   Gusati Pomeranieni   Jucatori bimotati ardeleni   Jucatori de Galati   Jucatori de Kiskunfelegyhaza   Jucatori de Taganrog   Negri codalbi   Negri trenati de Bucuresti      Negri turci 2017   Orbeteni   Rolleri de Cluj   Rostowi si Siberieni   Satineti si Blueti si Blondineti   Show Racer   Tippleri   Vargati   Voiajori   Voiajori de ornament   Voltati albi cu coada neagra si albastra   Voltati indieniF - Curtea cu pasari   Alte curtiK - DeseneL - LITERATURA DE SPECIALITATEL1 - Literatura - ornitologieL2 - Literatura despre animale in generalL3 - Literatura despre pasari de curteZ - EXPOZITIIZ 12 - Expoziția Națională București 2017Z 13 - Expo Pajura 2018Z 14 - Expo Europeană - Herning 2018Z 15 - Expo Pajura 2019Z 16 - Expo Breaza 2019Z 17 - Expozitia Nationala a Romaniei 2019Z 18 - Expo APOPE 2022Z 19 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2022Z 20 - Expo Pajura 2023Z 21 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2023Z 22 - Expo APOPE 2024Z 23 - Expo Pajura 2024Z 24 - Expo APOPE 2024-2025Z1 - Expo Nationala Sighisoara 2012   Pasarile meleZ10 - Expozitia Nationala Bucuresti 2016   Brahma herminat inchisZ11 - Expo Pajura 2017Z12 - Expo Pajura Antipa 2018Z2 - Expo Europeana Leipzig 2012   Faverolele meleZ3 - Indagra 2013   Ciobanescul Romanesc Corb la IndagraZ4 - Expo Nationala Craiova 2013Z5 - Expozitia Nationala Bucuresti 2013   Prezentare Ciobanesti CorbiZ6 - Expo Locala Pajura 2013   Gainile meleZ7 - Expo Pajura 2015 - Romexpo   Pasarile mele la expo Pajura 2015Z8 - Expo nationala Lugoj dec 2015Z9 - Expo Pajura 2016

membru din 25 July 2011

Mara - si ea o amintire frumoasa

Pe Mara am cumparat-o acum aproape 2 ani impreuna cu perechea sa, Masai.
A fost o ocazie pe care n-am putut si n-am vrut sa o ratez. Pret bun, pereche reproducatoare (aveau 4 boboci mari care au ajuns la colegul Gorke). Singurul inconvenient, nu erau filate, ceea ce reprezenta o problema pt. mine neavand voliera acoperita.
Am numit-o Mara dupa raul cu acelasi nume din Kenya si Tanzania, rau care poate fi linistit ca un lac de munte intr-o zi insorita, sau involburat ca marea intr-o zi cu furtuna, insa mereu imprevizibil. Sa nu uitam ca in acest rau traiesc unii dintre cei mai mari crocodili din Africa.
Pe Masai l-am numit asa dupa tribul kenyan de razboinici, si el fiind un razboinic neinfricat.
Bucuria de a le avea a fost din pacate de scurta durata (cateva luni) deoarece, dupa naparlire, le-au crescut in mod firesc remigele primare si Masai a zburat intr-o noapte la un vecin de la care nu l-am mai recuperat niciodata. Mara a ramas astfel singura.
Salbatica in adevaratul sens al cuvantului, a refuzat sa intre in adapost si prima iarna la mine si-a petrecut-o afara, in ger si ninsoare.
In timp ce toate pasarile mergeau la culcare, ea ramanea ca o straja in curte, singura, indurand cu stoicism iarna.
Usor usor a inceput sa se apropie de Gunar - gascanul Embden, si sa formeze cu el pereche spre totalul dezacord al lui Ingrid - gasca Embden.
In primavara le-am despartit insa ea a continuat sa salute asa cum ar saluta perechea, pe Gunar.
Cu ajutorul lui Hobbyzoo, am adus un nou mascul, Masai 2, exemplar tanar (eclozat 2012) si filat. Mara l-a acceptat repede si, desi nu se putea rupe de Gunar, pana la urma a facut pereche cu noul Masai care era departe de a se apropia de vechiul Masai.
Masai 2 era mult prea tanar si timid. Nu stia inca sa salute, nu stia sa calce desi Mara il incuraja in acest sens, nu o proteja si nu-si marca teritoriul.
Manata de ceasul biologic, Mara a depus ponta. Eram sigur ca ouale nu vor fi fertile (nu-i vazusem niciodata calcandu-se) insa i le-am luat si le-am bagat la incubator.
Erau intr-adevar nefecundate insa, oricum nu m-as fi ales cu nimic deoarece o pana prelungita de curent mi-a compromis intreaga serie de oua puse in acel incubator.
Lunile au trecut si Masai a inceput sa fie din ce in ce mai barbatos. Desi clar la conducere, Mara a devenit mai supusa.
Semnele maturizarii sexuale deveneau evidente la Masai si asta mi-a dat speranta.
La un moment dat am decis sa le vand. Nu pt. ca ar fi avut vreo problema ci pt. ca agresivitatea lor fata de rate ma incurca foarte tare in ceea ce priveste asezarea in curte a palmipedelor. Sub nici o forma nu putea fi tinute cu altceva decat gaste.
Desi am avut oferte pt. ele, sotia s-a impotrivit vehemnet si asa au ramas in continuare la noi, ca niste caini de paza ai pasarilor de curte, mereu in alerta.
Primavara 2014, perioada de imperechere pt. toate pasarile. Masai devine curtenitor, Mara accepta bucuroasa, imperecherea se produce. Calcat ca la carte, sunet de triumf etc. Mara cauta cuib, Masai alunga din curtea pasarilor tot ce este strain (cotofana, gugustiuc, pisica etc.). Cu gainile, curcile si bibilicile nici o problema. Cu ratele crima curata.
Mara roteste cuib si depune ponta. 6 oua. I le iau si le pun la incubat. Ma cred mai tare decat natura. Aiurea!
Pana de curent din nou si incubatorul plin cu oua (de egipteana, Embden, africana, saxona, indiana, rata comuna si pitica) este compromis aproape definitiv. Despre "exceptie" intr-un alt album cu alta ocazie.
Mara nu dispera si, lasata fara oua, incearca sa ma deruteze si, dupa vreo 2 saptamani, depune 2 oua in vechiul cuib si 1 ou in alt cuib. Cade la clocit pe cele 2 oua.
Epopeea nu se termina aici. Constat ca 2 gaini Kabir oua peste ea asa ca, in loc de 2 oua, Mara cloceste vreo 8-9. Cu razboi puternic (intre mine si egiptene), ii iau din cuib ouale de gaina.
Trec alte 2 saptamani si constat ca bibilica batrana de data asta oua peste ea. In cuib nebunie curata. Nu 2 ci peste 10 oua. Cu sotie cu tot si n-am mai reusit sa scoatem in siguranta ouale de bibilica din cuib. Mara era in stare sa lupte cu noi oricat punandu-si astfel in primejdie propriile oua. Cum nu am bibiloi, decidem sa le lasam acolo. Fie ce-o fi!
Trece o luna si .... lupta Marei de a deveni mama, dupa 2 ani, se termina.

Mara a fost o femela foarte buna reproducatoare.
Din pacate insa si extrem de agresiva.
A fost vanduta in anul 2016 (dupa cativa ani de reproducere cu succes in curtea mea).
Sper ca cel care a cumparat-o sa fie la fel de multimit de ea cum am fost si eu.


.....
Mara si Masai 1
Mara si Masai 1
Mara ramasa singura iarna
Mara ramasa singura iarna
Mara si Masai 2
Mara si Masai 2
primul ou 2014
primul ou 2014
cuibul
cuibul
dupa
dupa
mama
mama
Lolec & Bolec
Lolec & Bolec
boboc prima serie
boboc prima serie
ponta a 2-a depusa anul acesta
ponta a 2-a depusa anul acesta
Mara si odrasla
Mara si odrasla
...
...

Comentarii album • 67
Nume:



raptor 28 November 2016  
Sunt frumoase si elegante aceste pasari, pacat ca sunt asa de agresive. In parcul din orasul meu am avut o pereche si masculul nu era filat, pleca in zbor pe raul Moldova care este destul de aproape de parcul municipal, statea cateva ore si venea inapoi la femela lui. Nu pot sa va spun cat de frumos era in zbor. Cand a venit iarna au incercat sa il prinda si pe el sa il puna in voliera, au legat femela de picioare sperand sa il atraga si pe el in capcana, dar el devenise prea salbatic. Femela a murit si masculul a plecat de tot, cine stie unde.
Răspunde Raportează
CosminN 28 November 2016  
In multe tari europene sunt populatii salbatice din aceasta specie.
Este doar o chestiune de timp pana vor fi si in Romania.
Sper sa nu gresesc insa, daca imi amintesc bine, parca am inteles ca si in Delta Dunarii ar exista deja cateva perechi reproducatoare.
Răspunde Raportează
Iovanica2 4 March 2016  
Ati vândut-o ?
Răspunde Raportează
CosminN 4 March 2016  
Inca nu.
Răspunde Raportează
Iovanica2 22 February 2016  
ESTE SUPERBA MARA!:)O MAI AVETI?SA VA TRAIASCA!
Răspunde Raportează
CosminN 22 February 2016  
Multumesc!
O mai am insa vreau sa vand aceste gaste din cauza lipsei spatiului si a agresivitatii lor.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 13 April 2015  
bobocii sunt superbi...cand sunt mici seamana cu ratustele:)!
Răspunde Raportează
CosminN 13 April 2015  
Au doar piciorusele mai inalte in rest sunt exact ca ratustele.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 13 April 2015  
ce dimensiuni au aceste gaste?nu-mi dau seama din poze...
Răspunde Raportează
CosminN 13 April 2015  
Sunt cam ca niste rate comune ca marime dar cu aripi mult mai dezvoltate si picioare lungi.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 13 April 2015  
e minunat ca ati facut rost de asemenea pasari.mi se par deosebite!
Răspunde Raportează
CosminN 13 April 2015  
Sunt din ce in ce mai raspandite si la noi iar pretul lor a scazut mult.
Răspunde Raportează
bogdanmircea 13 April 2015  
daca o sa aveti boboci de vanzare....anuntati-ma!!
Răspunde Raportează
CosminN 13 April 2015  
Daca vor fi, cu placere.
Răspunde Raportează
victorvct 21 June 2014  
frumos! sa ai succes la pui. lasi ouale sa le cloceasca ea sau le pui la incubator?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Mersi la fel!
Nu-i voi mai lua niciodata nici un ou sa-l pun la incubat.
Am luat din prima ponta si am pus la incubator. N-am scos nimic. In schimb ea si-a facut datoria cu brio.
Răspunde Raportează
victorvct 21 June 2014  
am citit descrierea de mai sus si n-am inteles de ce le-ai pus la incubator:) daca cloceste ea ai mai mari sanse sa iti iasa pui:) nu cloceste inca?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Am luat oua din prima ponta pt. ca mi-a fost teama ca nu va sta pe ele cum trebuie si astfel le pierd pe toate. N-a fost cazul si gasca a clocit exemplar. Dovada ca a si scos boboci.
Acum, cloceste din nou (aceasta a 2-a ponta) deja de vreo saptamana.
Răspunde Raportează
victorvct 21 June 2014  
frumos! sa ai parte de pui. cat costa o pereche de gaste?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Multumesc, Doamne ajuta la toata lumea!
Nu stiu cat mai costa acum. Banuiesc ca undeva la 150 euro.
Depinde de multi factori. Daca sunt adulte sau nu, daca sunt filate sau nu, daca sunt pereche reproducatoare sau nu etc.
Răspunde Raportează
SerbanStefan 21 June 2014  
ce frumosi au crescut boboceii!sa va traiasca sa va bucurati de ei!si de ce nu sa mai scoateti o serie!
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Multumesc!
Doar unul mai este dar creste frumos.
Răspunde Raportează
SerbanStefan 21 June 2014  
pacat ca nu mai sunt amandoi dar sa fie asta sanatos sa se faca mare si frumos!este mascul sau femela?sau nu se cunoaste inca?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Inca nu se cunoaste ce este.
Pare femela dar nu sunt sigur.
Răspunde Raportează
Dragos88 21 June 2014  
Harnica mai e! Asa fac ele si in salbaticie ? Depun mai multe ponte pe sezon ?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Nu, in natura ar fi trebuit sa duca prima serie de boboci pana la maturitate.
Din pacate insa, pe bobocul din prima serie, tatal a decis sa-l creasca singur. Efectiv a alungat-o pe Mara si il creste doar el. In felul asta Mara a decis ca vrea sa aiba o noua serie de boboci si a depus iarasi ponta. Ma tem insa ca aceste oua sunt limpezi pt. ca nu i-am mai vazut (sau auzit) calcandu-se. Problema este ca nici nu pot sa controlez la bec ouale pt. a vedea daca au sau nu embrion pt. ca ar insemna sa ma bat parte in parte cu nebuna.
Răspunde Raportează
Dragos88 21 June 2014  
Ciudata chestie. Gastele egiptene sunt monogame ? Intreb pentru ca daca puiul e femela iar tatal o va considera mai incolo perechea lui o va alunga pe Mara ?
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Nu numai ca sunt monogame dar cand 2 perechi se intalnesc, se incinge o bataie sora cu moartea. Masculii intre ei si femelele intre ele.
M-am gandit si la aceasta varianta si da, daca jumiorul va fi femela (asa cum cred de altfel) si Masai mai tarziu o va considera perechea lui (desi abia la 2 ani se maturizeaza sexual), atunci Marei va trebui sa-i caut un alt mascul fiindca nu va mai avea trai cu ei.
Răspunde Raportează
Dragos88 21 June 2014  
Sau ii gasesti junioarei alt mascul si separi perechile in tarcuri diferite. Daca tatal nu-si mai vede fiica poate se reorienteaza spre Mara. Stii vorba aia "Ochii care nu se vad se uita" :)
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Pana una alta, sa vad ce va face in continuare Mara si, daca scoate ceva, cum se vor comporta tatal si sora mai mare.
Răspunde Raportează
Dragos88 21 June 2014  
Poate uita de instincte si se tolereaza macar.
Răspunde Raportează
CosminN 21 June 2014  
Sau poate ii acapareaza si p-astia. :)
Răspunde Raportează
ninuninulescu 8 May 2014  
:))))) Sa-ti traiasca sa fie sanatosi !
Răspunde Raportează
tomacostel 28 April 2014  
Foarte tare. Ce putea sa iasa din Mara si Masai.....................decat LOLEC si BOLEC
Răspunde Raportează
gabrielmihai 28 April 2014  
Frumoase nume le-ati pus!Ne aducem aminte de copilarie.Frumosi
Răspunde Raportează
ciprians 28 April 2014  
super frumosi!bafta cu ei....
Răspunde Raportează
SerbanStefan 28 April 2014  
sunt extrem de frumosi si boboceii si parintii lor!sa va traiasca sa va bucurati de ei!
Răspunde Raportează
Dragos88 28 April 2014  
Sa-ti traiasca si sa-i vezi mari! Seamana mult cu puii de califar(asa din poze) :)
Răspunde Raportează
CosminN 28 April 2014  
Egiptenele sunt inrudite cu califarii (cu care se pot si hibrida) prin urmare bobocii seamana bine.
Răspunde Raportează
Doini 28 April 2014  
Yhaaaa Lolec si Bolec sa traiasca, sa se faca mari si frumosi ca si parintii lor!
Cosmin, dar cred ca trebuie sa iei masuri cu ei cand vor creste. Din cate am observat eu pe aici, parintii ajung sa iti bata si "fugareasca" puii, pana ii indeparteaza de locul unde au "cuibarit".
Răspunde Raportează
CosminN 28 April 2014  
Asa sa fie cum spui tu!
Desigur ca voi lua masuri. E' normal ca parintii sa alunge puii cand acestia cresc pt. a se pregati de un nou sezon de imperechere.
Răspunde Raportează
toodor 28 April 2014  
frumoasa si interesanta poveste ;)
Răspunde Raportează
mihai87 27 April 2014  
un adevarat poet care incanta de fiecare data si nu in ultimul rand un crescator adevarat si hotarat, multa bafta si tot respectul.
Răspunde Raportează
CosminN 27 April 2014  
Multumesc pt. cuvintele frumoase!
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 27 April 2014  
Uite si frumusetile mici! Sa fie sanatosi. Dragii de ei...
Răspunde Raportează
dani83 27 April 2014  
Superbi sunt si puisorii! Sa va traiasca!
Răspunde Raportează
FMValentin 27 April 2014  
foarte frumosi...sa va traiasca!!!
Răspunde Raportează
Dragos88 27 April 2014  
Acelasi joc de cuvinte pe care numai tu il stii. Oricand mai scrii povestioare d-astea indiferent despre ce eu cel putin sunt incantat sa le citesc. Sa pui poze si cu mini-razboinicii, eu unul sunt tare curios cum arata :)
Răspunde Raportează
dani83 27 April 2014  
Subscriu,imi place sa le citesc si pe porumbei.ro.
Răspunde Raportează
flaviuradu 25 April 2014  
frumos....bafta
Răspunde Raportează
terenplaiulfoii 25 April 2014  
Super tare!!! Ion Creanga v-ar invidia... Cu respect....
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Multumesc!
Răspunde Raportează
shmVet 25 April 2014  
E tarziu, maine am o groaza de treaba, dar a trebuit sa citesc povestea Marei :) Cozmine, cred ca ca si Sadoveanu te-ar invidia pentru darul povestirii pe care il ai. Foarte fain. Bobocii cand ii vedem ( ma tot uitam la poza cu plasa, dar ...nimic)?
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Mihai, multumesc, esti insa mult prea amabil.
Am scris si eu 2 randuri despre o pasare deosebita. Atat! :)
Răspunde Raportează
shmVet 25 April 2014  
Sti ca pe mine nu ma caracterizeaza sa fiu 'prea amabil', doar amabil si aici nu e cazul. De multe ori cand lucrurile vin de la sine si din suflet, iasa ceva frumos, ca in cazul de fata.
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Asa este.
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 25 April 2014  
Inseamna ca acum are doi pui sau ati pus voi si al 3-lea ei ou in cuib dupa ce ati scos ouale de gaina si bibilica?
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Al 3-lea nu i-a mai fost pus.
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 25 April 2014  
Deci are doi boboci acum?
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Da, si-mi pare rau ca nu i-am lasat toate ouale ei.
Omul din greseli invata.
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 25 April 2014  
Sa traiasca cei mici.
Participa si Masai la cresterea lor?
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Multam fain, Doamne ajuta, la toata lumea!
Masai este putin cam derutat de noul sau rol de tata asa ca, momentan, "participa" de dupa un gard.
Răspunde Raportează
bporumbeitippler 25 April 2014  
Daca gasca il lasa sa se apropie de boboci, cred ca isi va gasi rostul si el!
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Ea il lasa, desigur. El nu prea stie ce sunt mogaldetele alea care o agita atata pe soata sa. :)
Răspunde Raportează
shmVet 25 April 2014  
Poate a scos bibilici - ar fi prea, prea :)))
Răspunde Raportează
CosminN 25 April 2014  
Daca mai statea pe cuib cateva zile mai scotea ceva.
Nu o bibilica mica ci un pui de Kabir/Sumatra.
Răspunde Raportează
enciu 25 April 2014  
f.frumoase.sa va traiasca.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.