3578 poze   316802 vizite
Albume
1 - CONTACT   Filmulete Youtube cu animalele mele1 - DE VANZARE2 - Poveste despre pasiune prietenie si colegialitate3 - Ciobanescul Romanesc Corb4 - Paza pasaretului   Caini5 - Câini de oi din comuna Rau Alb - Dambovita6 - Diverse   Gastele calugarite de la Skansen7 - Lucrari d-ale mele8 - Ratusca buclucasaA - GAINIA1 - Faverolles Salmon - Deutsche Lachshuehner - RASA MEA FAVORITA   Ani de munca cu Faverolles SalmonA2 - Pitice de CorbeancaA3 - Amintiri frumoase cu gainiA4 - Pitica hotarataB - GASTE - 2017   Gâște 2018 și 2019   Gaste 2020B1 - Gaste Embden - linie de productieB2 - Gaste Africane si ChinezestiB3 - Amintiri frumoase cu gaste   Mara - si ea o amintire frumoasaB4 - Gaste comuneB5 - Gaste indiene si calugarite plus alte speciiB6 - Consideratii personale asupra monogamiei gastelorB7 - Gâște Tula - Tula geese Tula Ganse   Gaste Tula 2021 - Tula geese Tula kampfganse Tula oieB8 - Gaste HolmogorB9 - Gasca romanesca autosexabilaC - RATE   C2 - Amintiri frumoase cu rateC1 - Rate lesesti - Warzenenten   ZburatoareaC3 - Rate pitice - Call duck - ZwergentenD - CURCIE - PORUMBEI   Amintiri frumoase cu porumbei   Articole cu si despre porumbei si rudele lor   Cafenii   Castanii de Craiova Craiovaer kastanienbrauner Tummler      Castanii de Craiova 2017   Ciungi de Bucuresti   Ciungi de Ploiesti   Gagii   Gusati Horseman   Gusati Pomeranieni   Jucatori bimotati ardeleni   Jucatori de Galati   Jucatori de Kiskunfelegyhaza   Jucatori de Taganrog   Negri codalbi   Negri trenati de Bucuresti      Negri turci 2017   Orbeteni   Rolleri de Cluj   Rostowi si Siberieni   Satineti si Blueti si Blondineti   Show Racer   Tippleri   Vargati   Voiajori   Voiajori de ornament   Voltati albi cu coada neagra si albastra   Voltati indieniF - Curtea cu pasari   Alte curtiK - DeseneL - LITERATURA DE SPECIALITATEL1 - Literatura - ornitologieL2 - Literatura despre animale in generalL3 - Literatura despre pasari de curteZ - EXPOZITIIZ 12 - Expoziția Națională București 2017Z 13 - Expo Pajura 2018Z 14 - Expo Europeană - Herning 2018Z 15 - Expo Pajura 2019Z 16 - Expo Breaza 2019Z 17 - Expozitia Nationala a Romaniei 2019Z 18 - Expo APOPE 2022Z 19 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2022Z 20 - Expo Pajura 2023Z 21 - Expoziția Naționala a României - Romexpo 2023Z 22 - Expo APOPE 2024Z 23 - Expo Pajura 2024Z 24 - Expo APOPE 2024-2025Z1 - Expo Nationala Sighisoara 2012   Pasarile meleZ10 - Expozitia Nationala Bucuresti 2016   Brahma herminat inchisZ11 - Expo Pajura 2017Z12 - Expo Pajura Antipa 2018Z2 - Expo Europeana Leipzig 2012   Faverolele meleZ3 - Indagra 2013   Ciobanescul Romanesc Corb la IndagraZ4 - Expo Nationala Craiova 2013Z5 - Expozitia Nationala Bucuresti 2013   Prezentare Ciobanesti CorbiZ6 - Expo Locala Pajura 2013   Gainile meleZ7 - Expo Pajura 2015 - Romexpo   Pasarile mele la expo Pajura 2015Z8 - Expo nationala Lugoj dec 2015Z9 - Expo Pajura 2016

membru din 25 July 2011

B4 - Gaste comune

Observ in ultima perioada (ultimii ani) ca in tara, pasarile domestice "taranesti" (cu li se mai spune, sau comune) incep sa fie inlocuite cu "rase" specializate pe productia de carne, oua sau mixte
La gaini, monopolul a fost pus de Kabir (gaina mixta, foarte productiva, adaptabila si rezistenta), Isa Brown (regima incontestabila a productiei de oua) sau Ross 308 (cel mai cunoscut hibrid de carne - puiul alb de carne).
Gainile taranesti, colorate (unele motate, altele incaltate), destul de usoare ca si greutate, cu productie de oua multumitoare, foarte rezistente si perfect adaptate la conditiile din tara noastra, usor usor dispar din curtile taranilor.
De asemenea, foarte multe dintre gainile de prin curti sunt metisi de Brahma sau Cochinchina, cu incaltatura mare, fulgoase si mai mari ca cele comune.
La rate, de asemenea rata Pekin comercial incepe sa fie din ce in ce mai prezenta prin curti, inlocuind rata comuna (destul de usoara ca si greutate, cu productie buna de oua si foarte foarte rezistenta, solicitand putina hrana si aproape deloc adapost, perfect adaptata la conditiile din tara noastra). Foarte frumos colorate, unele cu moturi mari dar, ce folos, sunt "slab productive" dupa cum le descriu multi.
Iarasi din ce in ce mai prezente sunt si ratele Rouen - linia de productie, mulardele (hibridul de pekin/leseasca) si, mai nou, ratele din rasa Alergatoare Indiana (prezentate de multi ca fiind solutia ideala pt. starpirea limacsilor din gradini).
Ce uita vanzatorii sa spuna este ca ratele indiene pe langa limacsi devoreaza si gradina (salata, varza, rosiile, fasolea etc.) dar, cumparatorii neinformati "pun botul" si scot banul. In ceea ce priveste productia de oua, ce-i drept, oua foarte bine.
La curci si bibilici, situatia sta asemanator. Populatiile "taranesti" au fost mult inlocuite cu hibrizi de carne care ajung la greutati apreciabile. Curcanii Big 6 si Big 12 au ajuns sa fie crescuti in Romania ca porcii. Toata lumea baga hormonei la greu in stomacel.
Curca romaneasca, foarte rustica, incubator viu si mama excelenta este din ce in ce mai greu de gasit. Daca vrei sa cumperi 2 curci, gasesti 9 vanzatori care au curci Big si, daca ai noroc, 1 care are curci taranesti.
Despre bibilici, nici nu mai vorbesc. Hibridul italian de carne, cu greutate mare si productie buna de oua, aproape ca face legea in tara.

Dar gastele? Cum sta situatia la gaste?
Pai sta exact cum am stabilit. Adica la fel.
Embden si Toulouse, liniile de productie, sau ceea ce unii mai numesc gaste de Landes ori unguresti de carne, au ocupat curtile crescatorilor de gaste.
Gasca comuna, romaneasca, mai micuta ca si talie, cu productie slaba de oua dar extrem de rezistenta si bine adaptata conditiilor din tara noastra (cel mai bine dintre toate speciile de pasari domestice) pierde teren ca si celelalte pasari, din ce in ce mai tare si mai rapid.
Gaste frumos colorate, cu penaj clasic sau buclat (frizat - frizata danubiana), cu mot mic sau fara, cu dimorfism sexual la unele linii (a se vede gastele colegului de sunphoto - Raadu) se duc vazand cu ochii, pe nesimtite.
Daca alte tari ar fi avut populatiile de gaste pe care le-a avut Romania, de mult ar fi omologat cel putin 2-3 rase.
Usor de omologat ar fi fost, si inca mai este, gasca frizata (buclata,ca Sebastopolul rusilor), gasca autosexabila (cum au facut americanii cu Pilgrim si englezii cu West of England) sau gastele lesesti (o combinatie foarte reusita de gaste chinezesti si africane, "altoite" pe alocuri cu gaste taranesti).
Unii fac eforturi deosebite sa conserve populatiile de animale domestice pe care le au iar noi, romanii, facem eforturi sa "scapam" de ele.
Inclusiv eu, in loc sa tin numai pasari comune - romanesti - taranesti, cresc pasari din rase straine, hibrizi comerciali sau diversi metisi.
Mai am inca gaini comune, rate taranesti si, mai nou, gaste comune.

In fond, din cate am constatat eu pana acum, sub aspectul rusticitatii (fertilitate - fecunditate, instinct de clocit si grija fata de boboci), gastele romanesti sunt cele mai cele!



......
gaste taranesti
gaste taranesti
gaste comune
gaste comune
femele tinere
femele tinere
3 femele
3 femele
femela buclata
femela buclata
se fac prezentarile
se fac prezentarile
gastele comune
gastele comune
alta taraneasca
alta taraneasca
babuta; Care n-are de gand, deocamdata, sa inceapa ouatul. :)
babuta
la o scurta plimbare
la o scurta plimbare
gasca frizata taraneasca
gasca frizata taraneasca
barza
barza

Comentarii album • 178
Nume:



Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
Edi28 27 October 2021  
Aveti mare dreptate! Din cate am vazut prin tara ,situatia sta cel mai grav la bibilici,curcani si gaini. Aproape toti care detin aceste pasari prefera sa cumpere pui de la magazine in loc sa scoata pui la closti sau chiar la incubator din “rasele” de pasari autohtone, mai putin persoanele in varsta ,care sunt experte in scoaterea puilor la closti si care sunt aproape singurii dintre cei ce mai mai detin pasari comune. La gaste totusi situatia sta mai bine (dupa parerea mea cel mai bine dintre toate pasarile de curte) deoarece oamenii de la tara (cel putin din zona in care am petrecut eu toate vacantele la tara - judetul teleorman) nu prea isi permit sa cumpere multi boboci de gasca de o zi(acestia fiind parca 25-30 lei) din rasele de carne, asa ca detin gaste comune . De exemplu satul in care am copilarit este aproape plin de carduri de gaste romanesti care se duc in fiecare zi pe balta,pe islaz sau pe santuri, in functie de unde e pozitionata fiecare curte. Daca doriti sa vedeti unul dintre ultimele sate ramase cu foarte multe gaste comune(din cate am vazut prin restul tarii) va pot trimite cateva poze pe care le-am facut vara aceasta in sat. Voiam sa va mai zic ca am reusit pana la urma sa fac rost si de cateva gaini taranesti(daca va mai amintiti cine sunt:))de la niste rude din judetul mentionat mai sus si ca sper ca pana la vara sa am in gospodarie doar gaini taranesti. Am postat azi si pe sunphoto poze cu gastele pe care le-am avut si cu cele pe care pana la urma le-am pastrat.
Răspunde Raportează
PopaDaniel 12 February 2021  
Buna ziua! As fi interesat de ceva oua de incubat de gaste comune aveti de vanzare
Răspunde Raportează
CosminN 13 February 2021  
Buna ziua! Imi pare rau, nu am.
Răspunde Raportează
anonim
Paul 26 November 2019  
Mai aveti gaste crete
Răspunde Raportează
CosminN 27 November 2019  
Am raspuns deja mai jos.
Răspunde Raportează
anonim
Paul 26 November 2019  
Salut
Răspunde Raportează
anonim
Stancu 26 November 2019  
Buna ziua..mai aveti gaste crete?
Răspunde Raportează
anonim
Paul 26 November 2019  
Mai aveti gaste
Răspunde Raportează
CosminN 26 November 2019  
Buna ziua! Nu mai am. Toate au fost vândute unei iubitoare de gâște crete.
Răspunde Raportează
antonmi 9 March 2019  
Salut! Mai ai frizatul de vanzare? Al meu a făcut o surpriză neplăcută, s-a dat la cateaua de asia centrală și au rămas gâștele văduve tocmai acum....
Răspunde Raportează
CosminN 9 March 2019  
Salut! Cu mare plăcere ți l-aș fi dat însă l-am vândut împreună cu 2 gâște frizate unei doamne pasionate de astfel de gâște.
Însă, daca vrei, îți fac rost de altul.
Răspunde Raportează
antonmi 10 March 2019  
Dacă poți ar fi bine,dacă ar mai fi și alb ar fi prea frumos. Dacă poți să faci te rog și o poză și ne auzim la un telefon.
Răspunde Raportează
David95pv 10 December 2018  
Am citit cu deamanuntul descrierea facuta de dumneavostra ,dar as putea spune ca la noi in zona Banatului intr-o oarecare masura mai sunt sate cu o populatie destul de mare ,de pasari comune mai ales gaste comune !
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 10 September 2018  
cosminn.sunphoto.ro/B4_-_Gaste_comune/111354651
Stați să o vedeți pe Ingrid a mea. :-))
Răspunde Raportează
CosminN 10 September 2018  
Am și eu destule gâște comune dar niciuna ca acea femela. La ce talie are sigur are ceva gene de gâscă Toulouse (linie de producție).
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 10 September 2018  
Interesant penajul celei din spatele acelei femele.
Răspunde Raportează
CosminN 10 September 2018  
Aceea este o femela superbă. Le-am luat împreună.
Răspunde Raportează
David95pv 9 September 2018  
Anul trecut am avut o gasca identica ca barza dvs. dar din pacate a decedat suptil !!
Răspunde Raportează
Marcel 3 September 2018  
Superb gascanul,este din tara?
Răspunde Raportează
CosminN 3 September 2018  
Da, este românesc.
As fi putut scrie lejer Sebastopol pentru că este de foarte buna calitate dar nu am vrut.
Îmi este mila sa îl tai și l-am pus pe OLX la vânzare. Este un tata deosebit.
Răspunde Raportează
Marcel 3 September 2018  
A este tot strajerul din primavara?
Răspunde Raportează
Marcel 3 September 2018  
marcel.sunphoto.ro/Gaste_si_rate_iulie_2018/111071042
De acesta ce parere aveti,gascan sau gasca?Are gatul cam scurt pt gascan,dar culoarea si aspectul duc spre gascan
Răspunde Raportează
CosminN 9 September 2018  
Gat de gâscă dar parca totuși are și trăsături de gascan.
Comportamentul?
Răspunde Raportează
Marcel 10 September 2018  
Cred ca spre gascan,dar mai am unul motat ,cu gatul mult mai lung dar nu asa de frizat,si nu o sa fie alegere usoara.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 2 September 2018  
Ce minunată este comuna!
Răspunde Raportează
CosminN 2 September 2018  
Comune am 6 comune + 2 metis comuna/Embden.
Răspunde Raportează
David95pv 2 September 2018  
Formidabile ,sanatate stapanului ,sa le poata inmulti ;) !!!
Răspunde Raportează
CosminN 2 September 2018  
Mulțumesc, asemenea.
Răspunde Raportează
Ardeleanul 18 June 2018  
Adevărul e că aveai nevoie de ceva proaspăt :))
cosminn.sunphoto.ro/B4_-_Gaste_comune/110981159
Răspunde Raportează
CosminN 18 June 2018  
Nu sunt decat aproximativ 70-80 de gaste in curte. Pana la 100 mai este loc destul. :D
Răspunde Raportează
anonim
Laslau Ciprian 28 May 2018  
Bună ziua !Mă numesc Ciprian și am 15 ani.Locuiesc în Cleja ,Județul Bacău.Am 3 rate și un rățoi, 9 găini și un cocos 2 rate ai un ratoi lesesti și 1 gasca chinezeasca ,un gasca la fel și un gasca african pe care l-am adus ieri.Gasca mea cred ca a făcut pana acum vreo 30 de oua și de fiecare data le-am lăsat acolo, pana se adunau în jur de 10...apoi le luam căci ea nu stătea pe ele...Am o întrebare.. de ce nu vrea sa cada closca gasca asta!?! .Și nu vindeți boboci? Tare mi-as dori si eu asemenea gaste...putini mai au în satul nostru gaste de tara...Eu am cumpărat gâștele chinezești de la cineva caci îmi doream tare niște gaste și pe astea le găsisem ...dar eu vream gaste românești ...sa fie la fel cu ratele găinile și lesestile pe care le am....O zi buna!
Răspunde Raportează
CosminN 28 May 2018  
Salut!
Gasca ta nu cade closca pentru că încă mai are de depus oua.
Va cădea când va termina de ouat. Asta se poate întâmpla și prin iunie-iulie.
Eu am de vânzare atât gaste adulte cât și boboci dar distanta este o mare problemă în această speță.
Răspunde Raportează
fermagaste 22 May 2018  
fain!
Răspunde Raportează
anonim
Felix Babalîc 17 May 2018  
Am și eu o întrebare.. Gâscanii tineri sunt fertile? Am citit undeva că nu prea au performanțe bine, mai ales dacă încep să calce gâștele prea târziu! Poate mă ajuți cu un răspuns!
Răspunde Raportează
CosminN 17 May 2018  
La ce va referiti cand spuneti gascani tineri?
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 5 May 2018  
Am și eu o " străjeră" numai că la noi se numesc " fătălog ". :)
Mult noroc cu boboceii !
Răspunde Raportează
CosminN 5 May 2018  
Asemenea va doresc!
Ideea este că acest gascan este tânăr, era împerecheat cu o gasca chinezească și nu văzuse / auzise niciodată boboci mici de gâscă .
Ei bine, de când au eclozat micuții ăștia și i-am băgat în coteț cu mamele lor, pur și simplu acest gascan și-a abandonat perechea și s-a postat la ușa cotetului de unde nu se mișcă și reacționează la fiecare tipat al bobocilor.
A făcut totul instinctiv dovedind cat de puternice sunt instinctele gâștelor comune și cât de buni tati sunt acești gascani.
Gunar spre exemplu (gascanul Embden) nu are nicio treabă cu bobocii. Gascanii chinezesti și cel african nu ii baga in seama. Acesta însă este de induplecat in misiunea sa.
Repet, este tânăr și buna avut niciodată bobocii lui ceea ce el face fascinant de studiat!
Răspunde Raportează
CosminN 5 May 2018  
De neînduplecat am vrut sa scriu.
Și nu a avut niciodată bobocii lui.
Am scris greșit în 2 propoziții.
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 5 May 2018  
Păi.. acești "fătălogi" nu clocesc, nu se împerechează și nu fac ouă.
Răspunde Raportează
CosminN 5 May 2018  
Acest gascan nu este așa.
El calca normal și este fertil, a avut pereche până acum când au apărut bobocii.
Este doar un gascan cu instincte paterne deosebit de dezvoltate fara nicio legătură cu fenomenul pe care l-ați descris.
Răspunde Raportează
David95pv 5 May 2018  
Da ,cele mai bune mai ales daca le este acordata o mica atentie din partea noastra,in cazul meu chear daca ma-m temut de frig au eclozat nemaipomenit gastele romanesti !!!
Răspunde Raportează
IonutB 10 April 2018  
Fiica lui Gunar cate oua are? aşa de curiozitate.
Răspunde Raportează
CosminN 10 April 2018  
Cele mai puține. Vreo 6.
Răspunde Raportează
IonutB 11 April 2018  
Ouale ei?
Răspunde Raportează
CosminN 11 April 2018  
Nu neaparat.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 4 April 2018  
S-a "spart conducta", incep toate sa cloceasca! Multa baftă la bobocei.
Răspunde Raportează
CosminN 4 April 2018  
Mulțumesc, asemenea îți doresc!
O aștept și pe a 3-a. Sper sa nu mă dezamăgească.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 4 April 2018  
Eu mai am de asteptat, doar ce au inceput sa oua. Poate am noroc si care o gaina.
Răspunde Raportează
CosminN 4 April 2018  
Ai tot timpul sa pui la clocit.
Este abia începutul lui aprilie.
Răspunde Raportează
Marcel 3 April 2018  
Spor la boboci!
Răspunde Raportează
CosminN 3 April 2018  
Doamne ajută la toată lumea!
Răspunde Raportează
anonim
Dan Martin 5 March 2018  
Salut. Aveti gaste taranesti de vanzare?
Răspunde Raportează
CosminN 3 April 2018  
Am scos o familie de 2+1 la vânzare dacă mai sunteți interesat.
Răspunde Raportează
CosminN 5 March 2018  
Salut! Nu am.
Răspunde Raportează
David95pv 16 February 2018  
Minunate gastele !!!
Răspunde Raportează
CosminN 17 February 2018  
Mulțumesc!
Răspunde Raportează
fermagaste 7 February 2018  
imi place!
Răspunde Raportează
IonutB 4 January 2018  
Inca le mai aveți?
Răspunde Raportează
CosminN 4 January 2018  
Desigur.
Răspunde Raportează
IonutB 4 January 2018  
Nu aveti gascan la ele?
Răspunde Raportează
CosminN 4 January 2018  
Care este rolul întrebării?
Răspunde Raportează
IonutB 4 January 2018  
Voiam sa cumpar cateva oua.. dar nu aveti poze cu nici un gascan
Răspunde Raportează
CosminN 4 January 2018  
Nu vând oua, îmi pare rău.
Răspunde Raportează
Marcel 11 July 2017  
Foarte frumos,sa fie sanatos!Poate iese un gascan leit ca ea
Răspunde Raportează
mirelgrigore 10 July 2017  
Felicitari
Răspunde Raportează
imanoiu 29 May 2017  
Minunati! Din pacate gasca mea care cloceste a inceput sa oua de cateva zile. Anul asta nu am urma de bobocei prin gospodarie :(
Poate la anu o sa reusesc si eu sa am bogatia pe care multi de pe sunphoto o au anul acesta. Noroc in continuare!
Răspunde Raportează
CosminN 29 May 2017  
Cum spuneam si in comentariul adresat altui coleg de sunphoto, sunt ani si ani. Unii mai buni, altii mai putin buni.
In fond, spre exemplu, anul trecut daca imi aduc aminte, aveati un card intreg de boboci prin curte in timp ce la mine pe pagina abia se vedeau 2-3. :D
Răspunde Raportează
imanoiu 29 May 2017  
Așa este, anul trecut a fost unul destul de bun, dar asta nu înseamnă că totul a decurs perfect. M-am trezit cu 4 bobocii omorâți, bobocii la 2 luni, i-am găsit fără piept, le-au mâncat pieptul, nu îmi dau seama ce animal a fost deoarece și gâsca mama a fost rănită, o bucata de carne a fost smulsă și din ea :( . Partea buna este că acum am gâște care toarnă oua la greu și la care țin f mult
Răspunde Raportează
CosminN 29 May 2017  
100% jder a fost. Anul acesta un unchi al meu a avut mari probleme cu un jder.
Răspunde Raportează
imanoiu 30 May 2017  
Adică jderul de bagă și la gâște? Credeam că doar la pui și găini.
Răspunde Raportează
alexandru180 28 May 2017  
Sa va traiasca,foarte frumosi!
Răspunde Raportează
CosminN 28 May 2017  
Multumesc, asemenea!
Răspunde Raportează
alexandru180 28 May 2017  
Cu drag,multumesc frumos!
Răspunde Raportează
Ardeleanul 3 May 2017  
Un singur lucru-i mai drăguț decât un puișor de găină...un boboc de gâscă! :D
Răspunde Raportează
CosminN 3 May 2017  
Si peste acestea exista un lucru si mai dragut: un boboc de rata leseasca. :)
Răspunde Raportează
GradinareasaLisandra 2 May 2017  
Deosebite!
Sa va traiasca! (mai ales ghemotoacele) ;)
Răspunde Raportează
CosminN 2 May 2017  
La fel va doresc!
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 2 May 2017  
Uite ca s-a "spart" conducta și la voi.
Sa va trăiască !
Mult noroc și sănătate sa puteți avea grija de ei!
Răspunde Raportează
CosminN 2 May 2017  
Si-au facut gastele pe deplin datoria.
Multumim, asemenea iti dorim!
Răspunde Raportează
ferike 1 May 2017  
succes domnule cosmin si va multumesc pt sfaturile pe care ati binevoit sa miledati oridecate ori vil cer multumesc
Răspunde Raportează
CosminN 1 May 2017  
Multumesc, Doamne ajuta la toata lumea!
Cat priveste sfaturile, daca stiu si pot, va voi ajuta mereu cu placere.
Răspunde Raportează
adrianclaudiu 18 April 2017  
Sa fie cu noroc, oua de comune le-ati pus?
Răspunde Raportează
CosminN 19 April 2017  
Doamne ajuta la toata lumea! Da, desigur, au si oua d-ale lor.
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.