Am inscris pt. promovarea rasei o pereche de Faverolles Salmon. Initial eram singur si doream sa trec pe fisa "prezentare".
Ulterior s-au mai inscris 2 colegi cu cate o pereche. Am zis sa nu fac nota discordanta si nu am mai scris "prezentare".
Punctaje ontinute:
- cocos 92 pct;
- gaina 93 pct.
Arbitrajul, din punctul meu de vedere: PRAF. Oamenii nu au nici cea mai mica legatura cu rasa. DAR ABSOLUT NICI CEA MAI MICA LEGATURA.
Cum ar fi stat situatia in mod real, la un arbitraj profi:
- 3 exemplare descalificate pt. diverse defecte eliminatorii. Intre ele si cocosul meu care prezinta un deget stramb (intentionat l-am bagat pe acesta).
- celelalte 3 maxim 93 pct cu indulgenta mare.
S-a acordat 95 pct la un exemplar care este departe de tot de acest calificativ. M-as fi bucurat sa fie de 95 pct si sa nu provina de la mine. As fi facut pt. el o oferta de nerefuzat. :)
JIGNITOR modul in care se trateaza expozantul.
Am depus contestatie scrisa. Ghinion, oamenii plecasera. Probabil se grabeau.
MANA PE CARTE nu mana pe pix!!!
POZE cu exemplarele expuse, aici:
aventuriprincurte.blogspot.ro/2013/02/operatiunea-gaina.html
Nu este vorba de "dus cu pluta", este vorba de a fi sau nu barbat.
Pe lumea asta sunt cateva sute de rase de pasari domestice.
Este absolut firesc sa nu le cunosti pe toate chiar daca esti arbitru. Prin urmare, daca intr-o expozitie te intalnesti cu o rasa pe care nu o cunosti sau o cunosti asa 'din auzite", pui mana pe cartulie, o rasfoiesti, gasesti rasa, si te apuci de arbitrat citind in paralel.
Dupa aceea o punctezi. Ok, ii umfli putin punctajul, asta mai pot accepta (cu greu), da nu o supraestimezi atat de tare pe motiv ca-i "rara".
P.S. - inclusiv asta cu cartea in mana e' relativa pt. ca la Sighisoara, arbitrii aveau cartile in mana da', din pacate, la Faverolles degeaba le-au avut. :))
De fapt lucrurile stau putin diferit.
Exista, asa, foarte pe scurt, Faverolles deschis (francez) si inchis (german). Ca si la noi, la nivel mondial se creste Faverolles inchis. "Problema" este ca germanii au un standard, englezii altu' (astia probabil ca niciodata nu se vor pune de acord si nu vor renunta sa mai aiba standarde proprii pt. toate rasele de pasari de curte, orgoliile sunt mult prea mari). Ba mai mult, inclusiv americanii il au p-al lor, ca sa nu mai spun ca si australienii au un fel de viziune proprie asupra rasei.
Standardul francez pt. Faverolles deschis este altceva si pasarile nu difera doar sub aspectul culorii ci si sub aspectul formei.
E' foarte mult de discutat pe aceasta tema insa este foarte bine ca din ce in ce mai multi oameni sunt interesati de aceasta rasa la modul real, nu doar ca un moft de moment.