Poze cu rate (comune sau de rasa) pe care le-am crescut de-a lungul anilor sau care au trecut prin curtea mea incercand sa cunosc cat mai multe despre multitudinea de rase si varietati pe care o prezinta specia rata domestica. In prezent nu mai detin astfel de exemplare insa ele raman o frumoasa amintire si au participat cat se poate de activ la acumularea cunostintelor necesare.
Foarte interesante și Khaki Campbell-ele! Nu știam că ai avut și așa ceva. De Saxone am auzit în premieră de pe contul tău și de atunci mă gândesc ce aș crește dacă aș crește rațe (evident că asta nu se va întâmpla... dar mi-a rămas gândul la ele...).
Am avut si Khaki. Sunt excelente pt. metisarea cu rata comuna romaneasca.
Rezulta o rata cu sanatate de fier ca cele comune, o carne mai fina si o productie de oua deosebita (mult peste ce poate face o rata comuna).
Si acum, un unchi d-al meu are urmasi ai acelui ratoi.
Super păsăret, nu doar rațele... Acum, că am (re)văzut cum arată o găină bărboasă, pe ale mele o să le rebrandez... pt. că am impresia că sunt mai mult mustăcioase... :))
Am și eu o curiozitate: Referitor la producția de ouă la rațe, la ce folosește? Strict producție sau și pt. consum alimentar? (La noi, în vremea copilăriei, când toată lumea avea rațe comune și gâște, sporadic și curci și bibilici, consumul de ouă de la alte specii decât găina era ceva cu totul extrem de rar și, de regulă, doar din curiozitate sau ca obicei al unor persoane care proveneau din alte localități... cu alte bordeie & obiceie...).
Pe la noi se consuma ouale de rata aproape la fel ca cele de gaina.
La gatit nu mai vorbesc.
Eu nu le mai pot consuma din cauza unor probleme, de aceea am si renuntat la ratele comune. Dadeam cadou cosuri cu oua.
Cool! La noi sunt (de fapt, erau - pt. că acum nu cred că mai există rațe în sat) considerate "grele", asta în condițiile în care se mănâncă (și se consuma) din gros slănină, jumări (= partea care nu se topește atunci când se topește/ extrage untura de porc), untură pe pâine (tartinată), respectiv mâncare gătită/ prăjită cu untură în loc de ulei vegetal. Ca să vezi prejudecăți...
Si la noi se zice ca sunt "grele" insa asta nu-i impiedica pe oameni sa le si consume la greu.
O faceam si eu cu varf si indesat pana mi-a spus bila "stop".
Tot o curiozitate: ouăle de gâscă se consumă (tradițional, nu așa, ca fapt divers)?
PS: Știu un columbofil de la noi care consumă și ouă de porumbel... însă e o excepție...
Zona de N a jud. Dambovita este o zona in care gasca se creste foarte rar. Exceptand bibilica, este cea mai rar intalnita specie de pasari domestice.
Mai mult decat atat, cele putine care se cresc sunt, in general, gaste comune - taranesti, mici ca si dimensiuni si slab productive.
Astfel, cele 7-15 oua pe care le depune o gasca pe ponta nu sunt consumate decat in mod exceptional fiind folosite pt. incubat.
Gastele nu sunt tinute decat 1 an fiind mereu "intinerite".
Cei care au in schimb gaste lesesti (si mai putini numeric) consuma oua avand in vedere ca aceste gaste depun mult mai multe si chiar in 2 ponte pe an (unele dintre ele).
Hibrizii sa metisii au fost obtinuti atat voit (unii dintre ei, punand impreuna anumite pasari in mod voluntar), fie involuntar intr-adevar (asa cum a dictat natura).
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.