Pasarile mele preferate. O specie deosebita care prin domesticire nu si-a pierdut "identitatea". La mine in curte au rolul de pasari ornamentale. Mi se pare a fi una dintre cele mai frumoase specii de rate. Comportamentul lor este de asemenea fascinant.
Poze cu rate care au fost ale mele. Majoritatea celor care apar in poze nu-mi mai apartin.
Ratoiul a fost gasit pe o linie de tren de tatal meu care lucreaza la CFR. Si a fost adus la mine la curte unde nu o sa fie sacrificat. Mai am o rata, care nu e leseasca, primita.
Ce vreau sa spun este ca nu ii cunosc varsta ratoiului si nici nu stiu cum sa o aflu. Ca daca e foarte batran poate se intelege comportamentul, dar altfel nu. Una e sa doarma in diferite mom ale zilei alta e sa il vad mai mereu cu ciocul in pamanat stand sau cu capul tot culcat
Vin si eu cu o intrebare pentru ca nu reusesc sa gasesc raspuns pe net. Am un ratoi lesesc imens, din cate stiu asa sunt ei, destul e mari, dar aproape jum din zi sta cu ciocul sprijinit de pamanat, sau cu capul asa in jos..... mananca, se balaceste, dar are comportamentul asta care nu pare normal deloc. Ce ar putea sa fie? Multumesc
Iti multumesc ca ai avut rabdare sa vorbesti cu mine. Sunt exact situatiile la care m-am gandit si eu, gradini zoologice, parcuri private etc...Practic insa, e destul de complicat. Astazi, colac peste pupaza, mi-a scos una 16 pui. La mine e record, pana acum. Nici nu pun mai mult de zece oua sub ele. Probabil ca a mai ouat intre timp...In fine...Poate mai vad si alte persoane discutia noastra si, nu stie, vor aparea solutii rezonabile pentru aceste suflete nevinovate...Dupa cum probabil intelegi, nu intentionez sa fac o afacere cu ele. Donatul are si el, valentele...complicate. De pilda, daca donezi o pereche de rate unor oameni amarati, amarati fiind ei, amarat o vor duce si ratele. Daca tu nu te ingrijesti sa-ti schimbi stratul in care dormi, crezi ca vei avea grija de rate...? Cand cineva plateste pentru un lucru, e posibil sa fie mai interesat sa-l pastreze. De pilda, cand cumperi cu 500 de euro un caine de rasa, il pastrezi. Cand vine vecinul si iti da o potaie gratis, nu mai sunt la fel de sigur. Eu cunosc pe cineva care creste cai pentru ei insisi. Nu-i pune la munca, nu-i vinde, doar ii ingrijeste pe cheltuiala sa, intr-un spatiu urias...Ma gandesc ca poate gasesc si eu un iubitor, sau mai multi de pasari care sa-si permita sa le tina...Evident ca le donez oricui face dovada ca le poate ingriji vreme lunga si cu dragoste. In rest, poate ca mai bine in mana destinului. Tot mai sper sa gasesc o solutie miraculoasa...Numai bine!
Multumesc pentru sfat. Am observat si eu ca iarna necesita ingrijire, Din acest motiv caut si alte pareri si solutii pentru ele. Din pacate, ratele s-au inmultit masiv. Acum am cincizeci si inca trei la clocit. Ele traiesc foarte bine la mine, in verdeata multa si graunte de toate felurile. Dar, numarul mare ma duce in dificultatea de a le putea intretine. Anul acesta am avut opt rate la clocit (unele au clocit de doua chiar trei ori). La anul voi avea, cel putin treizeci de rate care vor cloci macar o data. Numarul puilor va ajunge la cateva sute...Vezi, la un moment dat, firul se rupe...Daca le iei ouale, precum zici, fortezi organismul lor sa produca peste puterea genetica, le epuizezi si le ucizi...Probabil contrele au venit din astfel de discutii. Oricum, pot sa le pastrez inca un an, doi, dar la un moment dat voi avea cateva mii de rate...Si nu e OK. Numai bine!
Pentru puțin! Știi că luatul ouălor forțează organismul și de aceea ziceam că le poți lăsa să clocească pe cate 3-4 oua. O alta soluție, daca ai Facebook (eu n-am), ar fi aceea de a căuta diferite parcuri zoologice prin tara sau "ferme pentru copii" cărora sa le donezi rate. Sunt destule astfel de locuri unde exista animale domestice care sunt îngrijite bine. Mă rog, nu atât de bine că la tine dar nici deloc așa cum s-ar întâmpla dacă le-ai elibera in natura. Apropo de eliberatul in natura, să știi că o parte dintre ele nu vor sta in stare de salbaticie și vor căuta așezări umane în care sa se stabilească. Nu cred că trebuie sa mai spun ce se va întâmpla cu acestea. Majoritatea vor ajunge ... Gândește-te și la ceste donații despre care îți ziceam. Sau, sunt familii pe la tara, sărace (la modul real nu trântori care nu fac nimic zilnic) cărora le poți dona cate o familie de 2+1 rate leșești. Evident, acolo oamenii le vor ține cate un an după aceea le vor sacrifica și vor opri mai departe urmașii lor și tot așa. Tot ceea ce am spus mai sus este la nivel teoretic. In practica știu că lucrurile stau puțin altfel. Am și eu niste păsări pe care le-am dona ca sa nu fiu nevoit sa le sacrific (dar sa fiu sigur că vor trăi până la adânci bătrâneți liniștite) și nu prea găsesc cui sa o fac (in condițiile acestea).
Salutari CosminN, Te felicit pentru pasiunea ta pentru aceste pasari minunate! Am o problema si ma gandeam ca poate tu sau vreunul dintre vizitatorii tai imi poate da un sfat. Iata despre ce e vorba. In urma cu doi ani am scapat din gura unor caini o rata muta salbaticita, probabil, pentru ca nimeni din vecini nu creste rate.I-am cumparat un ratoi si de doi ani de zile cresc rate mute si ele s-au tot inmultit...Eu sunt vegan, deci nu consum nici carne, nici oua. Ma bucur de frumusetea lor si nu ma indur sa le dau cuiva sa le taie. Ma tot gandesc sa le duc undeva pe un lac cu zavoi, delta etc si sa le las in libertate. Din cate stiu sunt destul de friguroase...si ma tem ca iarna vor muri inghetate... Tu ce ma sfatuiesti sa fac?
Salut! S-ar putea sa te confund însă cred că ai (sau ai avut) un canal de Youtube pe care eu îl urmăream cu mare plăcere (și chiar învățăm anumite lucruri). Asta, in ciuda faptului că am avut și niște "contre". Revenind la ratele leșești, sfatul meu este sa le păstrezi și îți voi spune și de ce. In zonele cu clima mai caldă aceste rate se adaptează de minune la viata sălbatică și chiar ajung sa se înmulțească peste măsură până când pot devin "dăunătoare". La noi însă, din cauza iernii, pot avraari probleme in salbaticie. Fiind o specie din America de Sud și Centrala nu sunt 100% adaptate la zonele cu clima rece sau temperată astfel că iarna au nevoie de îngrijire. Le pot degera foarte ușor degetele daca stau exclusiv afara, pe zăpadă, spre exemplu. Și lista problemelor care pot apărea continua. Așadar, sfatul meu, bucură-te in continuare de ele la tine in curte iar daca nu mai vrei sa se înmulțească, pur și simplu ia-le ouăle mereu sau lasa-le sa clocească doar pe cate 3-4.
Multa baftă! Sa ai noroc de bobocei cati mai multi. Din experienta incubarea la dublu sau mai mult nu prea da roade la fel de bine ca cea normala; isi fura ouale, una ia prea multe alta deloc, tot furandu-și ouale unele nu se încălzesc suficient.
Diclazau' mamii lor , ale mele ziceti ca s masini de facut oua, au peste 50 de oua per cap de rața. Sper ca pana la sf lu mai sa am macar cativa pui de gaina fara sa cumpar... :))
De unde as putea achizitiona si eu cateva rate tinere mulard.Doresc sa fie frumos colorate cu verde,mov,albastru,nu alb simplu.Cred ca cele colorate provin din mascul salbatic.
buna cum trebue crescute ratustele mute ca sa creasca mari fara probleme am 10 dar nustiu ce trebue de dat ca sa fie tot oktrebue vitamine cind is mici? sunt incepator rog rs..mersy anticipat
Frumoase, la mine nu au vrut sa cloceasca deloc, am pus la o closca gaina si au iesit 7 din care au murit dupa eclozare, probabil lipsa de umiditate la clocire, incerc acum la incubator.
Am mai auzit si pe altii ca se confrunta cu aceasta problema.
Ale mele oua din iarna si au facut aproape fiecare cel putin cate 20-30 de oua (uneori cu pauze). Am vreo 12 femele.
Sa nu-i mai luati toate ouale. De aceea rata a intrerupt ouatul.
Trebuia sa ii lasati macar un ou permanent in cuib (se numeste in limbaj popular - oul cuibar) astfel incat ea sa se simta in siguranta.
In mintea ei, acel cuib nu mai este sigur deoarece un pradator ii mananca ouale prin urmare a incetat ouatul si, cel mai probabil, cauta alt loc de cuib (mai sigur din punctul ei de vedere).
Lesestile nu sunt ca gainile. Trebuie sa ii lasati oua in cuib si ea va cadea closca.
Va depune un strat gros de puf ca o plapuma care va tine ouale calde si, dupa 5 saptamani, ma iesi cu un card de bobocei. Poate cloci si 20 de oua desi eu niciodata nu le las atat de multe.
15 sunt suficiente.
Buna, am o rata alba exact ca a dvs si un ratoi. Au 2 ani. Anul trecut nu am pus-o pe oua. Acuma are deja 7 oua. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez ca sa fie closca, cate oua sa-i las, daca sa-i las sau nu ouale, etc. Va multuesc.
Negrele sunt nr. 1 absolut.
Nici-o alta culoare nu se compara cu negru salbatic de buna calitate.
Albastrele pe care le am sunt doar de fandoseala desi, sub aspectul culorii si nu numai, sunt chiar pasari bune.
Ce explicatie vri sa-ti dea cineva?
Asa este varietatea lor de culoare.
Exista rate lesesti cu masca rosie sau neagra.
De asemenea, exista rate lesesti negre care atunci cad ies din ou sunt pestrite (negre cu "buline" galbene cum le spui tu) sau sunt maronii inchis (zici ca sunt negre, fara acele "buline").
Uita-te la pozele din albumul meu si ai sa vezi un ratoi cu masca neagra. Nu este nici o ciudatenie care sa necesite explicatii.
Rata leseasca salbatica (stramosul celei domestice) are masca neagra.
Masca rosie a venit la pachet cu domesticirea speciei.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.