Titlul este pitice de Corbeanca insa corect ar fi pitice de "Corbeanca" numai ca, din pacate, in titlul albumului nu poti folosi ghilimele. Nu vorbesc aici de o rasa ci despre niste gainuse pitice pe care le "cultiv" cu mare placere (deloc mai prejos decat pasarile de rasa). Pt. ca-mi placeau mult (vazute in poze) am cumparat de la Mihaic o pereche de pitice provenite din combinatia Ohiki (tatal) - Sebright (mama). Rezultatul, o pasare armonioasa, cu coada lunga, seceri formidabile la cocos (mostenire de la japonezi), creasta batuta, fara incaltatura etc. De la Mariusc am mai primit un cocosel pui tomnatic si o gainusa provenita din aceeasi combinatie. Cu acesta mica familie am plecat la "lupta" pt. a obtine o pasare cat mai mica la trup cu urmatoarele trasaturi: - creasta batuta; - coada mare (seceri mari la cocos dar nu atat de mari incat sa "mature" pamantul); - fara barba, mot, incaltatura (aici eventual doar una foarte mica prezenta pe partea exterioara a fluierului); - picior de lungime medie (nici foarte mic dat nici prea inalt), suficient cat pasarea sa nu aiba probleme pe timp de iarna sau timp ploios; - penaj dur si lipit de trup; - aripi mari in raport cu corpul, remige primare si secundare puternice (care ajuta pasarea sa zboare cu multa usurinta). Referitor la culoare, cel mai mult imi place cea ancestrala (cu puternicul ei dimorfism sexual) insa nu exclud nici alte culori derivate din aceasta. Nu tin la matca pasari cu creasta dreapta, aripi mici in raport cu corpul, coada scurta. Foarte mare importanta la masculi o are cantecul. Imi place, la pitici, un cantec cat mai aproape de cantecul cocosilor salbatici indieni (stramosul tuturor raselor de gaini) ca si tonalitate insa ceva mai "lung" ca si durata. Pe viitor, intentionez sa introduc si sange de Rosecomb (cocos) si Pitica Olandeza (daca gasesc) plus, desigur, Sebright (doar gaini).
Impresii generale: - foarte rezistente ca tori metisii de altfel; - extrem de putin pretentioase la conditiile de adapost si hrana. Desi au la dispozitie cotet prefera sa doarma in spatii cat mai deschise si cat mai sus cu putinta (punctele cele mai inalte insa nu sub cerul liber - de ex. in pomii din curte); - zboara cu mare usurinta insa cu toate acestea sunt foarte atasate de curte. Dintr-un salt ar putea trece la vecini dar, odata ajunse la maturitate, nu mai parasesc perimetrul curtii; (doar puii mici ies prin gaurle plasei de la gard din cand in cand, ca orice pui de altfel) - foarte outoare. Depun mai multe ponte pe an si cad closti de 3-4 ori insa, si asta consider un mare minus, ca o consecinta fireasca, pe cat sunt de bune closti pe atat sunt de rele mame in sensul ca parasesc puii de mici. - clocesc doar in cuiburile lor, in locuri cat mai ascunse. Nu le place sa imparta cuibul. Daca le schimbi locul sau le iei zilnic ouale se desclocesc ori schimba cuibul. Sunt cat se poate de 'salbatice" din acest punct de vedere. - crescute natural, de closca, sunt distante fata de om. Nu sperioase insa nu accepta contactul fizic. Eclozate la incubator, sunt deosebit de blande si cauta compania omului. Din nou, lucru cat se poate de firesc. - cocosii sunt foarte toleranti intre ei (frati, tata - fii) insa mult mai putin toleranti cu alti cocosi. Desi mici, sunt niste gladiatori. - cocosii mai batrani tind sa fie foarte "mamosi" cu puii foarte mici. Accepta ca acestia sa se culce sub aripile lor sau intre ei si mame.
Si ar mai fi atatea de spus! :))
Printre acestea atatea de spus se numara si faptul ca: - deja suntem in anul al 7-lea al proiectului; - gaina fondatoare se afla inca in curtea mea, are 9 ani si dupa fizic nu-i dai mai mult de 3 ani; - am introdus deja sange de Rosecomb iar rezultatele obtinute au fost cele scontate; - urmeaza sange de Sebright si o revenire la Ohiki pt. o generatie ca sa revigoram niste gene foarte importante; - Pitica de Corbeanca a fost deja expusa in 2 expozitii de profil cu ajutorul asociatiei Pajura si, cu ajutorul lui D-zeu, va fi expusa si la o expozitie nationala.
In acest album, poze cu cateva exemplare (adulte, tineret sau pui)
Daca aveti pe acasa pasari asemanatoare cu cele expuse (nu uitati - creasta batuta, cat mai mici la trup, coada mare, fara incaltatura etc.), astept poze pe e-mail ciobanesc.corb@gmail.com .
Foarte frumoase! Felicitari pt munca depusa! Am si eu o pereche de gainuse pitice rustice,bune zburatoare, dar au creasta dreapta si gainusa are o incaltatura mica. www.sunphoto.ro/Edi28/Pereche_de_gainuse_pitice#
oua acumulate cu celelalte, dar le las constant cate 2 oua in cuibare. Vad ca cloncane toate 3, sper ca pana weekend-ul viitor sa cloceasca macar 1. Si mai am inca vreo 4 gaini mare care clocesc.
La pitice nu le mai lua ouăle. Lasă un cuib sa se acumuleze cat mai multe. Când vor strânge 12-15 oua vor cădea cloști. Piticele nu sunt că găinile mari. Unele nici nu cloncăne înainte. Pur și simplu într-o zi se așează la clocit și gata. Nu le place sa fie deranjate sau sa le fie umblat la cuiburi. Eu pe lângă cele din poze mai am văzut încă vreo 4 însă nu știu unde anume. Vor ieși ele cu puii.
Le-am mai pus cuiburi, dar sunt tinere, vad ca una a ouat deja intr-unul din ele, acel cuib era destinat bibilicii dar na :)) acolo i-a venit. O sa ii las ouale acolo, are 1 pana acu.
Sunt 2 albi (unul este in castron). Nu sunt frati cu ceilalti. Ei sunt ai altei closti (care nu este pitica de Corbeanca ci are sange de Sumatra) si sunt scosi mai tarziu.
Si cel care are culori mai vii (mai roscat) va forma ocoada mai mare insa in timp.
Acestor cocosi le creste coada mereu, an de an mai bogata cu seceri mai lungi.
S-a acomodat foarte repede ajutata de cocoselul tanar cu care apare in poza.
Nu oua incat insa nici nu ii cer asta avand in vedere gerurile de chiar minus 24-26 grade pe care le-a indurat in unele nopti.
Foarte faine Corbencele! În special îmi plac masculii, cu cozile alea impresionante (cu adevărat cu "seceri formidabile"). Mai demult, văzând imaginea asta (la rândul ei formidabilă!!!):
cosminn.sunphoto.ro/1_-_CONTACT/74238351 am crezut că apare în ea ceva care are "acțiuni" (genetice) de la Sumatra. Cum nu mă pricep, la Ohiki nici măcar nu m-a dus gândul. Oricum, varianta asta de pitică mi se pare mai frumoasă decât ambele rase de proveniență. Mult spor (pt. o cât ai bună bază de selecție) & mult succes în munca de ameliorare și fixare!
Am intrat cu bune si rele in al 6-lea an de selectie. Am spre exemplu o gaina la matca de 8 ani varsta. Fondatoarea de linie.
Lucrez intens si sper sa fie din ce in ce mai bine. Din 10 pui scosi insa imi ies 1-2 cu creasta dreapta si/sau cu incaltatura foarte mica. Asta inseamna ca mai am de lucru serios pana voi ajunge la 10 din 10 cu creasta dreapta si fara incaltatura deloc (ca sa dau un exemplu banal).
Desi mai am un colabortor de nadejde, sunt in stadiul in care mai imi trebuie macar unul care sa urmeze intocmai indicatiile mele in selectie.
Păi, foarte bune rezultate, zic... Eu, cu bărbencele, am intrat în al 26-lea an de... conservare. Habar n-am cât o să mă mai țină treaba asta... De-a lungul timpului am avut 2 forme constante, cu câteva variațiuni fiecare. Problema e că nu reușesc să le omogenizez. În principal din vina mea, asta. Mereu mă atrage câte o nouă apariție a câte unui "element de atracție". Faptul îmi distruge orice strategie.
Suplimentar, nu mă ajută nici priceperea. De când le-am izolat reproductiv, încep să dea exemplare cu defecte.
În fine, e posibil să nu depășesc vreodată faza de conservare... deși sper mai mult. Vedem ce-mi va rezerva anul ăsta. În Lotul II nu am reușit să reproduc nimic încă.
De unde ca vreau eu ? :)
Eu am luat acum 2 ani de la cineva de aici de pe site oua dar putine ca am mai luat de la alte rase iar cele de ohiki mi-au fost unele stricate si unele cu pui mort din cauza incubatorului.
In urma cu vreo 3 ani un fost coleg de asociatie a adus din Germania Ohiki (atat gaini cat si cocosi). Le puteam lua pe toate si nu costau o avere.
Nu mi-au trebuit insa.
Rasa este una pretentioasa atat ca si vitalitate cat si ca si conditii de crestere. La vremea aceea imi ajungeau Faverolele, nu ma mai puteam lega la cap si cu alte "belele".
Eu am vrut sa mai cumpar dar nu le mai avea nici cel de la care luasem oua.
As fi interesat la orice ora daca as avea ocazia, in limita calitatii desigur.
Faine si ale vietnamezilor.
Ceva mai "cazute" (mai orizontale) si cu alt tip de cap dar, oricum, frumoase.
Sa nu uit; daca cumva, intamplator, vezi prin curtea vr-unui vecin d-al tau, vreo pitica cu sange din cocosul tau de Ohiki, da-mi de veste.
I-o cumpar omului indiferent de varsta pe care o are pasarea. Singurele cerinte sunt sa aiba creasta batura si sa fie neincaltata.
Gainusa de la tine are si acum pui mici.
Culmea, desi scosi atat de tarziu, astia par sa fie cei mai buni din anul asta.
Au avut ele noroc dar si eu am avut noroc ca le-am primit.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.